Gepubliceerd: 8 december 2015
Vrijdag 11 december is het halverwege de ochtend Nieuwe Maan, als de Zon en de Maan precies bij elkaar staan in het vuurteken Boogschutter. Ze maken dan een disharmonisch aspect met Jupiter in Maagd, de heerser over de Boogschutter. Het kan een tijd zijn dat mensen plannen maken, die meer van ze vergen, dan ze eigenlijk aankunnen. Ook kunnen de spanningen rond de opvang van asielzoekers toenemen. Toen Venus en Mars nog bij Jupiter in Maagd stonden, kwam er vanuit het parlement een oproep om de toon van het debat te matigen. Met Mars en Jupiter in Maagd wordt de kritiek op felle, harde toon, bij zoveel mogelijk gelegenheden geuit, maar Venus vraagt om verzoenende taal, waardoor je nog wel samen kunt werken bij de oplossing van dit enorme vluchtelingenprobleem.
Met het oog op deze toevloed van asielzoekers is het interessant te zien wat Joan Hodgson schrijft over de Nieuwe Maan in Boogschutter: ”De engelen van Jupiter helpen door hun warmte en welwillendheid het eenvoudige, menselijke denken vrij te maken van vooroordelen en belemmeringen. Iemand die veel van de wereld gezien heeft en in aanraking is gekomen met mensen uit verschillende culturen heeft daardoor een ruimer perspectief ontwikkeld, dan iemand die geen ervaringen heeft buiten zijn eigen onmiddellijke omgeving.”
Toen in de herfst van 1995 Jupiter, Mars en Venus bij elkaar stonden in het teken Boogschutter [half mens, half paard], werden de verste verten [Jupiter] van het heelal intensief onderzocht [Mars] op zoek naar buitenaards leven, waarmee we in relatie [Venus] zouden kunnen treden. In die tijd werd namelijk de eerste exoplaneet ontdekt in het sterrenbeeld Pegasus, het vliegend paard uit de Griekse mythologie. Tot verbazing van de astronomen was dit een grote, gasvormige planeet, die heel dicht bij zijn ster stond. Ze hadden tot dan toe gezocht naar een kleine planeet zoals de aarde, die op redelijke afstand van zijn ster stond, zodat daar leven mogelijk zou zijn. Al snel werden er meer exoplaneten ontdekt en de teller staat nu bijna op 2000. Gemiddeld werden er dus 100 exoplaneten per jaar gevonden, zodat er intussen wel een aantal bij zijn, waar leven mogelijk lijkt te zijn.
Wim Weehuizen, november 2015