Nieuwe Maan in Boogschutter

Gepubliceerd: 20 november 2016

Maandag 21 november gaat de Zon later op de avond het vuurteken Boogschutter binnen. Op 29 november is het dan Nieuw Maan, als Zon en Maan precies bij elkaar staan in dat teken. We zijn al in de Adventstijd, die ons door de donkere dagen voor de Kerst heen voert en ons laat uitzien naar de komst van het Christuskind, het innerlijk Licht in ons hart. De Advent is ook het begin van het liturgisch jaar. Die begint in 2016 op zondag 27 november en eindigt op 24 december met de kerstnacht.

Er zijn altijd vier zondagen in de Adventsperiode en het is in de kerken traditie dan elke keer een kaars aan te steken. De sfeer van deze tijd is verwachtingsvol en ook niet-religieuze mensen laten lichtjes branden in hun raam. Veel mensen zoeken elkaar in deze tijd op om in de warmte van die lichtsfeer bij elkaar te zijn.

Bij het teken Boogschutter hoort de planeet Jupiter, die naar uitbreiding van zijn activiteiten streeft en verruiming van zijn blikveld zoekt. De Boogschutter is de centaur, die half mens, half paard is. Onze Sinterklaas is het prototype van een Boogschutter. Hij rijdt op een schimmel over de daken, waarvandaan hij alles in ogenschouw neemt. Als personificatie van Jupiter is hij een vrijgevige kindervriend, de goedheiligman, die ons overlaadt met cadeaus. Hij komt met een stoomboot aan uit verre streken en is de beschermheilige voor vissers, want Jupiter heerst ook over het teken Vissen. Zijn knecht Pieterbaas is zijn tegenvoeter, zoals die in alle folkloristische tradities voorkomt. Zwarte Piet stelt het onbekende, het verborgene voor. Hij geeft Sinterklaas het Grote Boek, waarin hij alle daden van het afgelopen jaar heeft genoteerd. Dan pas weet Sint hoe het er werkelijk met je voor staat.

De Boogschutter heeft belangstelling voor filosofie en religie en als vuurteken wil hij andere mensen inspireren en zijn geloof uitdragen. Het is het laatste teken voor de winterzonnewende van 21 december, als de natuur haar levenskrachten in zichzelf heeft teruggetrokken. Maar hoewel de bomen dan kaal zijn, kun je de knoppen al zien, die in het voorjaar weer gaan uitbotten. Met verwachting vooruitzien maakt deel uit van het religieuze gevoel van de Boogschutter. Op dit moment loopt echter Saturnus, de planeet van de samentrekking, de vastlegging en de ouderdom door de Boogschutter en staat Jupiter in het teken Weegschaal dat vrouwe Justitia uitbeeldt. Juist in deze tijd komt de regering met wetgeving voor ouderen, die het gevoel hebben dat hun leven voltooid is.

Wim Weehuizen, november 2016