Jenny Dent’s spiritual blog

Gepubliceerd: 3 maart 2016

Eenzaamheid en verbinding met anderen

Ik denk dat we allemaal tijden van eenzaamheid ervaren, zeker wanneer zaken veranderen in ons leven en we de fysieke aanwezigheid moeten missen van iemand met wie we heel erg verbonden waren. Wat ons geloof ook is, dit is een heel moeilijke tijd.

De media staan soms vol met verdrietige en negatieve verhalen, maar soms ook met precies het omgekeerde. Soms zijn er verhalen vol hoop die de veerkracht van de menselijke geest laten zien.

Ze laten zien dat we zelfs in tijden van rouw datgene wat gebeurd is kunnen gebruiken om een nieuwe kans te omarmen. Ik raakte geïnspireerd door het verhaal van Bob Lowe die zijn vrouw verloor na 63 gelukkige jaren samen. Hij woont in het zuiden van Engeland en de locale tv zond zijn verhaal uit. Op 80-jarige leeftijd besloot hij dat hij wilde proberen om anderen te bereiken die recent een dierbare hebben verloren en eenzaam zijn zoals hijzelf. Hij nam contact op met de lokale radio en nodigde anderen uit om contact op te nemen. Dit leidde tot de start van een kleine liefdadigheidsorganisatie waardoor hij in contact kwam met Esther Rantzen die een organisatie voor oudere, eenzame mensen gestart is onder de naam ‘Silverline’. Bob vertelt dat zijn werk om vrijwillig anderen te helpen, hem het meeste geholpen heeft bij zijn eigen eenzaamheid.

Voor mij is dit verhaal een voorbeeld van de manier waarop verdriet in ons leven omgezet kan worden in nieuwe kansen en geluk, met als extra bonus het anderen helpen een weg te vinden om hun pijn te verlichten.

In de lessen van White Eagle krijgen we het mooie symbool van de roos op het kruis aangeboden. In plaats van een lijdend figuur aan een kruis, verbeeld het symbool een kruis met gelijke balken met een roos in het midden. Dit symboliseert hoe verdriet en eenzaamheid helemaal omgezet zullen worden in vreugde, wat het besef zal brengen dat liefde eeuwig is. White Eagle zegt vaak: “Je bent nooit alleen. Je geliefden in de geest zijn altijd dichtbij,” en “Waar liefde is, bestaat geen gescheidenheid”.

Zelfs als we niet in staat zijn ‘uit te reiken’ op de manier van Bob, denk ik toch dat we ‘naar binnen kunnen reiken’ als het ware en zo open mogelijk kunnen zijn om de fluisteringen in onze harten te horen van de stemmen van onze geliefden.

In de woorden van White Eagle zelf: “Je zult hun stem horen, je zult in je hart horen wat zij je graag willen zeggen. Wees blij dat zij leven en vrij zijn en jou werkelijk kunnen ontmoeten in de hemelse tuin.”

Jenny Dent, spiritual mother van de White Eagle Lodge wereldwijd