Is er afval in het paradijs?

Gepubliceerd: 3 maart 2015

Jenny Dent’s Spiritual Blog, 24-2-2015

In reisgidsen en op vakantiewebsites wordt Sri Lanka `Paradise Island’ genoemd. Na de Tsunami van 2004 leek het allesbehalve een paradijs, maar geleidelijk aan begon de opbouw, dankzij de geweldige hulp van vele donateurs van over de hele wereld.

Maar er ontstond nog een andere tragedie: de opleving van de langdurige burgeroorlog, die veel van het noorden en oosten van het land verwoestte.

Ik had het voorrecht om met enkele mensen te werken en hen te helpen hun levens na de dubbele problemen weer op te bouwen. Op mijn recente reis heb ik Tamils en Singalezen gezien die samenwerkten om hen die getroffen zijn door de oorlog, ziekte en armoede te helpen. Het was hartverwarmend en bijna wonderbaarlijk om mensen die tegenover elkaar stonden tijdens de oorlog, elkaar te zien helpen. Ik geloof dat de ‘Little Temple for world peace’ (zie afbeelding), met een Ster met zes punten die vanaf het dak schijnt (en een grote ster die op de vloer is geschilderd) helpt om de energie van vrede en verzoening uit te stralen naar vele harten.

Ik geloof dat de magie van de ster ook politici raakt. Iedereen die gereisd heeft in Azië is zich waarschijnlijk bewust van het afvalprobleem. De meeste van mijn Aziatische reizen zijn naar het Indiaas subcontinent geweest. Ik was verbijsterd door het afval dat wordt opgestapeld in de straten. De enige stranden die schoongehouden worden zijn die waar medewerkers van grote hotelketens, die het paradijsplaatje in stand willen houden, patrouilleren. Een van de problemen is dat het bij de meeste mensen niet opkomt om hun afval op een nette manier weg te gooien. Als iets gebruikt is, dan wordt het lege karton aan de wind overgelaten.

De `paradise beach` bij de Little Temple heeft altijd een afvalprobleem gehad. Ik heb gezien dat vrouwen die daar wonen elke ochtend hun zakken afval naar de kust brengen. Zij denken dat de wind en de golven het weg zullen blazen. Toen ik dit jarenlang gezien had, heb ik mijn gebeden nog intensiever gericht op het hele onderwerp van vervuiling van de schoonheid van de Aarde, die vaak te wijten is aan onverschilligheid. Meestal hebben de gewone, lokale mensen niet kunnen profiteren van onderwijs over de schade die afval aanricht aan hun dieren, zeevogels, bomen en bloemen. Onze gebeden en het werken met de ster helpen. Toen ik op deze reis in Sri Lanka aankwam, wachtte mij een vreugdevolle verrassing toen ik naar mijn strand keek…. het meeste afval was opgeruimd en er stonden bordjes die de lokale bevolking vroegen om niets meer te dumpen. De gemeenteraad en de politici (er is onlangs een verkiezing geweest) hebben eindelijk iets gedaan. Stergebeden hebben gewerkt! Maar het is een kwestie van ‘doorgaan met doorgaan’ voordat alle stapels met afval verdwijnen!

Het is in mij opgekomen dat we aan het afvalprobleem kunnen werken, en niet alleen op het Indiase subcontinent, maar in de hele wereld, door ons op de groene straal (een prachtige reinigende straal) te concentreren, die vanuit het hart van de ster schijnt. Ik ben begonnen om deze straal te visualiseren terwijl deze niet alleen op de aarde schijnt, de bomen en de natuur, maar ook de harten en gedachten van de mensen raakt. Ik zie het vooral docenten inspireren en hen die de kracht hebben om kinderen en jongeren te beïnvloeden en natuurlijk ook werknemers in de milieusector en politici. Allemaal kunnen we onze wereld veranderen en er een echt ‘Paradijs op Aarde’ van maken. Laten we het samen doen.

Jenny Dent,
spiritual mother of the White Eagle Lodge worldwide